Meraki’s Home

to repair with gold, the art of repairing pottery with gold or silver lacquer and understanding that the piece is more beautiful for having been broken. there’s a jasmine scented inside my veins now, the creamy scent of jasmine speaks through an aisle to meraki’s home. the aromatherapy of mending an outgrow souls — it has been described variously as heavenly smelling, exotic, exquisit, tenacious, sensuously rich, supremely sensual, intense, slightly heady, narcotic, intoxicating, sometimes clawing, warm with oily leafy-green, fruity undertones, illusive, sweet and warm.

About Your Meraki

a simple and fine biography about me.

Fullname : Anis Meraki

Pseudonyms : Meraki

Nickname : Mae

Date of Birth : August 27th, 2003

Time of Birth : 13:05 PM

Place of Birth : Kajang, Selangor, Malaysia

Lived in : Dengkil, Selangor, Malaysia

Height : 157 cm

Family : Youngest of 4 Siblings

Favourite Colour : Mauve, Moss Green, Rose Gold, Black and White

Professional : Poetry and Photography

Purpose : she’s wanna be a writer and a volunteer in the future, please pray for her wishes to come true so soon — and a good mom to her future son and daughter!

Challenges : an ex-major depressioner, got mental bullied from her childhood moments — in the kindergarten and primary school, with a real unhappy toxic family (it’s getting much better now alhamdulillah, and she’s more grateful too — well she won’t tell you the truth sake) and it really traumatized her lifetime yet she’s still alive even there was a couple of times that she was really into suicidal thoughts. if you could read her mind, i swear to God you’d be in tears. my point of view from her darkest histories, i’m so proud of her, she held her breath and she’d make it until now. there’s a lot of struggles but hey she cares a lot about her loved ones more than herself. no, you can’t stop her, that’s one of her personality indeed. you should value her kindness enough, whenever you feel empathy towards her — she’s not a doll to be played around, she’s neither a ball for you to kick her face enough of a shame infront others. she’s soft and fragile, but there’s Him until she’s decided to fall in love with herself and has reached the level of no doubts to stay in her own skin with her own unique ways. she has been broken once and twice — or a hundred to thousand times, but now she stand by herself and tried her best to kintsukuroi every little pieces of her and extremely koev halev into each of you. there’s so much love to give, she got a big heart. she loves like a rain does, she pours it into your soul and embedded it in your pure heart if she found out that you really deserves the actual love even if you are not. but well said, that’s her. she’s practicing a lot to keep a heart full of gold, until she blooms — out of nowhere.

to all my contacts and followers, sama ada kita rapat atau tidak. yes, this is me. cuma sedikit nasihat kalau parents kau desak kau suruh solat, appreciate la. tak semua orang dapat nikmat macam tu tapi kau sia-siakan macam tu je? reti bersyukur tak? kita kena faham satu je, tak semua orang ada jalan cerita sama macam kita. buka mata tu luas-luas okay. jaga hubungan dengan Allah dulu, baru manusia. akhirat dulu, baru dunia. jatuh cinta dengan Allah dulu, baru manusia. kau kena ingat, sebab tak jaga solat la semua benda yang kita nak jadi punah, sebab tak dahulukan akhirat la harapan kita jadi musnah. perbaiki solat, cuba solat awal waktu. improve your attitude. glow up in the better version of you, inside and out — okay? kita buat baik, ramai orang sayang kan? kita buat baik, ramai orang kenang kan? love yourself, respect yourself enough — jangan seksa diri sendiri. maafkan semua orang sekeliling kita, and stay positive. insya-Allah tenang, tak bahagia tak apa. janji tenang dan tak serabut okay? tak salah nak kawan dengan semua orang, tapi perangai buruk orang tu jangan sampai terpengaruh. hidup ni biar jadi manusia, okay? kita yang untung kalau kita jadi baik, orang yang hilang kita bukan kita yang hilang orang. for those yang baru kenal aku — aku yang sekarang, you guys are super lucky sebab kalau kau kenal aku yang dulu. aku yakin kau akan menyesal dapat kenal aku :)

++ extra
meraki [may-rah-kee] (adjective) this is a word that modern Greeks often use to describe doing something with soul, creativity, or love — when you put ‘something of yourself’ into what you’re doing, whatever it may be.

++ reminder
jangan buat orang sengsara sebab kita, jangan pernah.

┊    ✧  ┊ ၀       ┊ 𒊹 ࠬ 𖧹 ┊✩ᤲ ଂ𓂄┊

┊ ✱ ༷ ᤲଂ ┊ 〄  . ꥓  ┊𓇢 ᛫ ᤲ ଂ┊✦𓈒 𓆇 𓇽

┊ 𐬹  ꙳  ┊✶  ଂ.   ┊         𖥸

┊𓋜 𓂂 ┊           𑁍ࠬ

┊    ᤱ    ☾

MAE KATA MAE SAYANG AWAK SEMUA!!

My Milkshake’s Website Privilege

stay tuned to all the further benefits.

a small blog for myself and all of you :)

1. to bring good influence to the community in cyberspace.

2. to share a little bit of personal experience and ways to overcome it.

3. to make a positive impact on your life in crisis.

4. to be an everlasting reward of jariah.

5. to give words of encouragement for those who are brokenhearted.

6. to help you become a more persistent and patient human being.

7. to love you as a fellow human being.

8. to comfort you in times of trouble.

9. to improve our lives for the better.

10. to go on living without any questions until our footprint traces Heaven.

11. to make this platform as my last words of remembrance after my life was taken away by Him.

++ extra
website ni memang akan sentiasa updated from time to time, ikut mood sis and data internet juga la hehe. sis akan ambil several topics dan akan hujahkan based on sis punya pengalaman and pengetahuan. ya sis akan guna bahasa rojak, like do i care haha. sis teringin nak jadi blogger tapi ini jela yang termampu setakat ni. so korang hadam jela eh? apa-apa pun, maaf kalau puisi sis looks so depressing, sebab sis tulis from heart to heart hehe. ini je kebolehan yang sis ada, hadiah berharga daripada Allah :) sis cuba manfaatkannya sebaik mungkin, insya-Allah. and yes sis akan cuba untuk spread positivity okay. bye, tunggu next update tau!

┊    ✧  ┊ ၀       ┊ 𒊹 ࠬ 𖧹 ┊✩ᤲ ଂ𓂄┊

┊ ✱ ༷ ᤲଂ ┊ 〄  . ꥓  ┊𓇢 ᛫ ᤲ ଂ┊✦𓈒 𓆇 𓇽

┊ 𐬹  ꙳  ┊✶  ଂ.   ┊         𖥸

┊𓋜 𓂂 ┊           𑁍ࠬ

┊    ᤱ    ☾

STAY HEALTHY EVERYONE!!

Kachou Fuugetsu

experience the beauties of nature, and in doing so learn about yourself.

a collection of poems and quotes!
sincerely written by me, your meraki :)
english version.

++
may i love you to the moon and back? may the whole universe witnessed our love, dear? may we live together in the Hereafter, forevermore in the Jannah?

only me and you — playing together, laughing together. smiling to each other like an idiot, hugging each other and never fall apart nor seperates?

i have never valued any of my friends along this way, which mostly ended in frustration and loss of faith. indeed, it will remains for you. to the stars my soul belonging to, the one i dedicated my poems to.

++
her love for you will never get expired, even if her soul were extremely exhausted.

now, she’s an expert. since the day you have fully recovered, but you haven’t been prepared and had no idea for the next self-growth that she’ll ever make.

++
you can’t love me the way i love myself, and you can’t love yourself the way i love you. you can’t find my love in anybody else, my concerns and all generosity that i had for you.

even if i betrayed myself just to stay loyal to you, i still can love myself unconditionally without you honey. i only needed the purest love of meraki and the tenderness of her words with tranquility. confusing you within her roots of authentic tragedy.

++
you don’t have to cut. there’s already lots of scratches, inside and out.

++
to all the girls out there, you are so pretty when you cry and looks more prettier when you smile and looks so gorgeous when you laugh. keep this message in your mind, dear.

++
i’m sorry if i didn’t respond to your exclamation, not because i was burdened. i apologize if i was not good enough that cause you looking for help and beautiful speeches from others. i’m sorry if i wasn’t a good listener. i’m just amazed at how strong you are, your strength.

++
challenge yourself to not being all days sad, and remember to confront your fears before it goes wild tonight.

++
it’s not like i’m ignoring you or i don’t want to communicate. sometimes i want the two of us to intertwined through heart. my mind is filled with your figure existence, my love towards you are not outspoken. you are the blank space, that i tried to trace.

++
nature mourns the death of good people.

++
violets are purple, berries are blue.
right now i can't sleep, so are you.

++
there’s beauty
in the oasis
surroundings.

if you want
to dive
into catharsis
in between.

++
no more teary, no more rainy. no more complicated and sad stories.

you are the tea to my jasmine. just mine, with the taste of vanilla and honey.

++
she loves herself a lot so she decided to keep her circle small, she doesn’t want to get hurt anymore.

++
if you have a beautiful heart, then you have the right to be attractive too.

++
if you ever asked me, what kind of flower that suits me.

a jasmine has perfectly defined me very well after a thousand hours blewing in the air as a dandelion.

++
one by one, will disappear.
cherish each other, before you cry a little louder.

++
we are eligible to receive so much respect and love in return, and never deserve to felt left out with empty-handed and heartache.

++
when your mind and your heart were combined to, it plays efficiently and goes clear.

++
control your own destiny or someone else will.

++
deaf men can’t listen to the humiliation but it disgusts him when he sees a fool start talking.

++
the world is an ocean, once you sink — you’ll reach the bottom and hold yourself to the top.

++
thoughts can be refreshed as soon as you are addicted to yourself.

++
your future will bid farewell while your past welcomes you.

++
the starry skies sparkling for its constellations and the moon is their witness to controls all the wishes.

++
instincts are internal and unseen, it is the soul that is embedded within you.

++
anyone who rarely speaks is not necessarily silent.

++
got a heartbreak but not broken, because there’s Allah inside my scattered wounds.

++
you question the past of that girl who waited for you with patience and perseverance with unrelenting prayers as you endured the pain, and then God punish your behaviour — by giving you the same pain again, without the same compassion as she had before. she’s too traumatized and chooses to be quiet because when she’s trying to be with you — she fails to see her own value and self-worth. but when she was with her female friends and buddies, she found her value and had her self-worth back again.

now she’s learning to bring out her self-defense and showing it off to the society, protecting herself from negativity, bad vibes and hatred perspectives that makes her got mental breakdown unconditionally :) i realized, her souls needed no one but herself and only a lovely supportive circles for couragesure to depends on. that’s all. if you really want her old self back, the one that cares a lot and giving attentive to every single inches of you. prove to her — that she will be able to be at peace every single time with you. i swear to God, she won’t let herself taken for granted by having a heart full of gold :)

++

— will keep updating on this section, stay tuned okay?

┊    ✧  ┊ ၀       ┊ 𒊹 ࠬ 𖧹 ┊✩ᤲ ଂ𓂄┊

┊ ✱ ༷ ᤲଂ ┊ 〄  . ꥓  ┊𓇢 ᛫ ᤲ ଂ┊✦𓈒 𓆇 𓇽

┊ 𐬹  ꙳  ┊✶  ଂ.   ┊         𖥸

┊𓋜 𓂂 ┊           𑁍ࠬ

┊    ᤱ    ☾

COULD I LOVE YOU ANYMORE?

Oubaitori

people shouldn’t live their lives comparing themselves to others, but instead value their own unique traits.

ya sis tahu mesti ramai yang kurang keyakinan — always rasa insecure dengan rupa paras orang lain, kejayaan orang lain, kelebihan orang lain, kebahagiaan orang lain tak kira dari segi kekayaan, keluarga dan kawan-kawan. even sis pun macam tu kadang-kadang. but please, jangan sampai dengki. jangan sampai iri. jangan sampai nafsu menguasai diri. cuba ambil masa untuk give a thumbs up and a lot of compliments to yourself, value yourself and make yourself happy. kalau bukan kita, siapa lagi? jangan expect orang untuk tuangkan rasa sayang tu hari-hari dekat kita, sebab kita tak tahu struggles orang lain macam mana kan, cuba belajar berdikari. kalau dapat tu alhamdulillah, kira bonus la untuk tingkatkan kita punya self-esteem. lambat laun akan ada juga yang menghargai, hakikatnya semua orang special to somebody whether in silence or outspoken. jangan kata takda orang sayang kita. buat la something yang kita suka, buat la diri kita happy. put yourself as the first priority, ini self-love sayang bukan selfish. always hadiahkan diri kita dengan kata-kata semangat, reward la diri kita dengan apa-apa asalkan halal dan berkat. bila sujud dalam solat minta sungguh-sungguh dekat Allah. Allah tu Maha Baik, merayulah dekat Dia! kita kena kuat, jangan bagi orang lain pijak-pijak diri kita okay.

satu lagi sis nak ingatkan, bila orang puji kita — balikkan pujian tu semula kepada Allah, okay. just say thank you and alhamdulillah. tak perlu meleret-leret, nak down to earth tu biar berpada-pada jangan sampai kita nampak terlampau tak bersyukur. risau nanti Dia tarik nikmat tu betul-betul. ikut situation, okay? sedar tak sedar orang lain boleh terasa hati sebab kita tak terima pujian dia, terimalah pujian dari dia and then kita pujilah dia balik. simple like that. sebab ada jenis orang, dengan buat orang happy barulah dia dapat rasakan erti kebahagiaan yang sebenar tu. dalam hati dia takda siapa yang tahu apa yang dia rasa, boleh jadi dia rasa kecewa sebab anggap diri dia tu gagal jadi yang terbaik untuk buat orang percaya dengan kata-kata dia and likely tak layak untuk buat orang-orang yang dia sayang much more happier. dia rasa macam orang lain tak perlukan pendapat daripada dia, and rasa agak tak berguna. so please beware dengan sikap kita. jangan sampai orang turn off dengan perangai kita.

tak perlu duk compare diri kita dengan orang lain, jadi diri sendiri lebih baik. tapi tak salah pun kalau kita bring out the best version of ourselves, itu lagi better. jadilah manusia yang bila kita meninggalkan alam musyahadah, orang tersentak bila dapat tahu khabar tu and berebut-rebut untuk mendoakan. trust me, dear. your kindness will never get wasted, your tears will never get abandoned and perhaps one day your smile will be wanted and your good deeds will be forever honoured — your soul will be remembered, and your words will be needed. your personalities will be adored and become everyone’s desired. most importantly, you will be God’s favourite. semua orang mampu berubah, i believe in miracles — kalau Allah berkehendak, insya-Allah yang baik-baik untuk kita semua. if we are grateful, God will give us more. if the rewards were not meant for us in this dunya, it would certainly be there in the Hereafter :) yang paling penting, hubungan dengan Allah pastikan terjaga. jangan kerana kita sibuk menjaga dan bertungkus-lumus menyelamatkan hubungan yang merenggang antara warga manusia, hubungan kita dengan Tuhan pula kian melonggar — selonggar-longgarnya.

++ extra
engkau terlalu cemburukan kebahagiaannya setelah bertahun lamanya dia usahakan untuk dapatkan. kemudian engkau bertekad untuk sewenang-wenangnya memperlekehkan agar dapat merendamkan hatinya dalam kesedihan demi kepuasan seperti yang engkau inginkan, namun engkau tidak pernah tahu andai berkemungkinan itu kebahagiaan pertama dan terakhirnya. engkau terkedu ketika mendengar khabar kematiannya, lalu dihujani rasa berdosa.

++ sorry
i’m so sorry, i’m not good at advising others in need plus sis kekurangan ilham — tapi sis cuba okay? after all, every human being bloom in their own time with their own individual ways.

++ reminder
jangan disebabkan kedengkian kita, orang lain terkena penyakit ‘ain. okay semuanya — pinky promise to yourself, boleh ya?

┊    ✧  ┊ ၀       ┊ 𒊹 ࠬ 𖧹 ┊✩ᤲ ଂ𓂄┊

┊ ✱ ༷ ᤲଂ ┊ 〄  . ꥓  ┊𓇢 ᛫ ᤲ ଂ┊✦𓈒 𓆇 𓇽

┊ 𐬹  ꙳  ┊✶  ଂ.   ┊         𖥸

┊𓋜 𓂂 ┊           𑁍ࠬ

┊    ᤱ    ☾

YOU ARE LOVED, PRECIOUS!!

Wabi-sabi

a concept, an aesthetic, and a worldview that focuses on finding beauty within the imperfections of life and accepting peacefully the cycle of growth and decay.

a simple fulfill confession for your nature :)

terkadang berjodoh dengan kematian itu lebih baik, kenyataan yang menyakitkan. but for me not, if i’m not happy here in the dunya of course i’ll make sure this miserable kid will be happier there in the Hereafter :)) kalau kau mati, dalam keadaan rindukan Dia. insya-Allah Dia pun ambil nyawa kau dalam keadaan dirindukan oleh Dia. you got me right? life is always beautiful when there’s Allah within your heart and death will looks the same too insya-Allah. all i want to do is to hug Him tightly, kalau ditakdirkan syurga tu bukan tempat aku before dicampakkan ke bahang yang lagi satu. apa-apa pun — kalau sakit, jangan takut nak solat. ada peluang meninggal dalam solat, kejarlah husnul khotimah okay?

and yes our Prophet Muhammad PBUH ever said in the hadith ‘you'll die the way you lived’.

kalau baik cara hidup kita, insya-Allah macam tula kita mati nanti. kalau buruk, maka buruklah. that’s why kena always perbaiki diri, hidayah tu milik Allah. usaha untuk dapatkan okay? kalau tak mampu buat semua, jangan tinggal semua tau. at least kita mati dalam keadaan nak jadi yang lebih baik as hamba Allah and a human being.

always be nice okay :)

so mostly orang yang baru kenal aku sekarang akan panggil aku fake tanpa pengetahuan aku, actually to be honest aku memang dah lama buat dakwah apa semua ni before kenal korang. yes since 1st Ramadan last year. hampir semua benda aku jaga dulu, tapi yela ada masa tu berkali-kali futur la juga sebab iman sifatnya naik turun kan. nak naik balik tu yang agak susah so yeah. sooo please jangan biar hati tu mati okay. kita dakwah bukan apa, bukan sebab baik ke apa. no, tapi sebab tanggungjawab kita as a muslim — help each other in need, well apa jasa dan bakti kita untuk agama kita? biarlah kita jadi asbab orang lain ke syurga walau hakikatnya tu bukan pengakhiran kita. apa-apa pun insya-Allah, orang yang buat orang lain masuk syurga akan masuk syurga juga dengan izin-Nya. make sure niat tu lillahi ta’ala.

and ya kita takda hak nak pertikaikan masa silam seseorang, Sayyidina Umar bin Al-Khattab pernah berkata ‘adakala orang yang memiliki masa silam paling buruk akan jadi paling baik di masa hadapan’. Sayyidina Ali bin Abi Thalib juga pernah berkata ‘jika kamu melihat seseorang sedang melakukan dosa di malam hari. di esok hari, jangan lagi kamu lihat orang itu seperti pandanganmu semalam. boleh jadi, dia telah bertaubat di waktu subuh, sedang kamu tidak mengetahuinya’.

so perkara ni cuma nak focus dekat satu point je, kalau dia dah lama bertaubat and Allah dah ampunkan dia. kita siapa kan tak boleh terima masa silam dia? :) dengan aib-aib kita yang bertimbun lagi cuma Allah masih jaga. kalau nak orang terima masa silam kita, kita kena terima masa silam orang. tapi kalau orang tak boleh terima juga, it’s okay dear bukan penghormatan orang yang perlu kita kejar. tapi redha Allah SWT. semua orang yang baik-baik pada hari ini pasti ada kisah silam yang tersendiri, because that’s how humans grow to become better and more better — hari demi hari, minggu demi minggu, bulan demi bulan, tahun demi tahun, dekad demi dekad dan abad demi abad. kita semua macam tu, let’s stop ourselves from su’udzon, tajassus and ghibah. kena ingat, besar tau dosa dia. buang penyakit hati tu jauh-jauh, kita ni bukannya suci sangat dan kita takkan mati selagi kita tak buat dosa yang sama kita pertikaikan dekat seseorang tu. so please beware and behave. Allah pun ampunkan semua dosa-dosa para hamba-Nya, kita siapa kan taknak bagi orang peluang untuk buktikan yang diri dia mampu berubah? kita sendiri pun kalau boleh nak orang terima baik buruk kita, setakat ni takda siapa lagi yang taknak dekat dunia ni :) hadamkan baik-baik, anggap je ni teguran daripada Allah melalui orang macam sis. make sure cari hikmah tu, kutip dan simpan baik-baik dalam hati buat muhasabah diri. jangan pernah expect perfection dari orang lain, faham?

┊    ✧  ┊ ၀       ┊ 𒊹 ࠬ 𖧹 ┊✩ᤲ ଂ𓂄┊

┊ ✱ ༷ ᤲଂ ┊ 〄  . ꥓  ┊𓇢 ᛫ ᤲ ଂ┊✦𓈒 𓆇 𓇽

┊ 𐬹  ꙳  ┊✶  ଂ.   ┊         𖥸

┊𓋜 𓂂 ┊           𑁍ࠬ

┊    ᤱ    ☾

ALLAH ITU ADA :)

Ichariba Chode

though we meet but once, even by chance, we are friends for life.

holding on and moving on, everything so called in between. sis tak kuat dekat keduanya, but moving on seems much easier now and i’m so thankful to Allah for that valuable pleasure He gave me on the right time, i wish it keeps long-lasting without any pressure and bitterness nor makes me wondering my unseen minor or major mistakes. i won’t let myself overthinking stuff’s that unable to be controlled properly and begging for the answers yang tak mampu sis tafsir dengan akal fikiran yang terbatas. insya-Allah, the right one will come kemudian hadir menjemput. kalau tak ada, Allah selamanya ada. hakikatnya Allah juga la yang tak putus-putus menyambut, kenapa kita yang gelabah seakan kesemua harapan gegas diragut sampaikan langkah dirasa seakan terbantut? before you make a decision, think twice and wisely. fikir masak-masak, dah tetapkan keputusan tu. hargailah setiap keputusan yang telah dibuat, tanpa rasa menyesal. teruskan mana yang terbaik, okay? yakin Allah dengar doa kita, yakin Allah ada teman kita, yakin Allah takkan tinggalkan kita macam manusia lainnya buat kita rasa tergantung dan sekian-sekian. be proud of yourself, compliments yourself and reward yourself.

well i don’t know, and i don’t care if you aren’t real — just leave okay? i’m gonna be alright here all by my own, until my last breath. even my favourite songs that i’ve ever sent to you didn’t hurt much while listening to. life goes on, no grudges but there’s still pain. just move on, life is much easier when you stop yourself from holding on and understand your self-worth. you had reached your limitations by going through a poor communication, right? so please, let Him release all the scars that you had suffered from baby. keep your head up and value the sun that is rising above the sky, even the rain cries with your precious soul too and the rainbow makes you wears a sleeves of modesty in your own genuine ways. the darkness of night witnessing what’s in your mind, from the sunset in dusk to the whole night starry skies — even the nature mourns the death of good people, so the universe will bring a calmness to your sudden smile.

makin dewasa kita kena belajar untuk matangkan diri, belajar menerima all situations yang berlaku dalam life kita. jangan pernah menyoalkan, jangan sesekali meratap. bersedih tak salah, itu kitaran kotak perasaan manusia. fitrah kehidupan. there’s a lesson, banyak sangat hikmah kita kena gali dan cari. bukannya dengan maki dan lari dari masalah yang kita hadapi, yang kita perlu buat adalah dengan tempuh segala mehnah yang perlahan-lahan menghiris dan menyentak nadi. dekat dunia ni, tak ada seorang manusia pun yang terlepas daripada ujian Ilahi. ni semua berdasarkan keimanan masing-masing, makin kuat iman seseorang itu maka makin dahsyatlah ujian untuk dirinya. sedangkan kemewahan dan kesenangan juga merupakan satu ujian, wallahi sis kata. for real, itulah hakikatnya.

walau apa-apa pun, Allah menjadikan pertemuan dan perpisahan. yang pergi, biarkan berlalu pergi — kalau dia taknak jumpa awak langsung dekat syurga, tak apa itu hak dia. awak ikhlaskan je okay. yang kekal, seeloknya biarlah hanya dengan kematian yang memisahkan. jangan simpan kesumat, jangan rasa diri kita hebat. maafkan, terus memaafkan. ada Tuhan yang sentiasa melihat, lebih-lebih lagi hati kita — jangan sampai terlihat busuk dan kotor sampai hilangnya rahmat. and for those yang memilih untuk meninggalkan tanpa sebarang patah kata. semua air mata, masa, tenaga, doa dan kalau ada harta sekalipun walau sikit mana yang sis korbankan untuk awak — demi kebaikan dan keperluan awak. sis halalkan ya, sis tak marah. sis tak menyesal kenal awak, malah sis bersyukur kenal awak. sis tak simpan dendam, sis masih kisah dan pedulikan awak. masih sayangkan awak. cuma sis pun ada harga diri, jadi sis pilih untuk melepaskan mana yang bukan hak dan belum sah jadi milik sis. awak milik Allah, bukan milik sis jadi biar Allah yang menentukan walau takdir memisahkan. terima kasih sebab pernah hadir, terima kasih banyak-banyak. fi hifzillah abadan abada. terus mendoakan ya, mendoakan yang terbaik untuk masing-masing. ingat baik masing-masing, lupakan buruk masing-masing. jangan hilang rasa hormat antara kita.

++ extra
maaf buat mereka yang pernah aku hiasi kehidupan mereka ke arah perkara kedosaan. maaf buat mereka yang pernah aku terlanjur kata meretak sebuah senyuman. maaf buat mereka yang pernah aku tenggelam timbul menjanggalkan hubungan. maaf buat mereka yang tidak pernah aku bawakan secubit rasa untuk menikmati sebuah ketenangan sepanjang pengenalan. maaf buat mereka yang pernah aku berkelakuan toksik kepada ketika jahilku. maaf buat mereka yang pernah aku memendamkan kesumat dengki atas kejayaan yang bukan milikku. maaf buat mereka yang tidak pernah aku berbaik sangka malah kerap berburuk sangka terhadapnya. maaf buat mereka yang tidak pernah aku hargai segala momen bersama. maaf buat mereka yang tidak pernah aku selesa ketika berada dekat dengannya. maaf buat mereka yang tidak pernah aku pohonkan kesejahteraan dan hidayah buatnya. maafkan aku ya, ahli syurga?

Allah SWT berfirman:

“dan ia sendiri yakin,
bahawa sesungguhnya saat itu
saat perpisahan.”

[ Al-Qiyamah 75 : 28 ]

┊    ✧  ┊ ၀       ┊ 𒊹 ࠬ 𖧹 ┊✩ᤲ ଂ𓂄┊

┊ ✱ ༷ ᤲଂ ┊ 〄  . ꥓  ┊𓇢 ᛫ ᤲ ଂ┊✦𓈒 𓆇 𓇽

┊ 𐬹  ꙳  ┊✶  ଂ.   ┊         𖥸

┊𓋜 𓂂 ┊           𑁍ࠬ

┊    ᤱ    ☾

FORGIVE AND FORGET

Mono No Aware

the beauty that comes from a sensitivity to an awareness of the impermanence of things.

wahai muslimah yang dikasihi, usahlah engkau bersengkang mata ketika larut malam menanti jawapan si kekasih ajnabi — senja sudah pun pulang, tidak menjelmakan diri. menjemput bulan dan bintang menghiasi dada langit yang dinanti. usahlah engkau kecewa pada hati yang retak masih berteka-teki, marilah sini mendakap Tuhanmu bagi merawat apa yang meradang tidak terperi. bukankah sepatutnya Tuhanmu yang dijadikan paling dicintai? usah engkau menangis dan membazirkan air matamu lagi. kapan apa pun ada mentari, bakal menerangi dan menenteramkanmu di sini. biar yang dipintal sebuah pengajaran terpuji, bagi memulih rekah yang meruam ngeri. pujukan Tuhan itu menghangatkan firasat naluri, maka segala jua kesusahan bakal beransur kemudiannya berangkat pergi. hadir kembali, berkali-kali sehingga nadimu tidak mampu berdenyut lagi. kamu itu srikandi, mujahidah sejati. percaya pada diri, dan teruskanlah menjaga kehormatan diri. bertegaslah dengan yang namanya lelaki, leraikan minda daripada kehendak nafsi-nafsi yang mendewa-dewi. didoakan semoga kita mampu menjadi penyeri Firdausi, bidadari syurga tertinggi.

ketika Dajjal semakin hendak memunculkan diri, mengapa ketika itulah engkau semakin meronta mahu menayangkan diri? berhias ke sana ke sini, menarik perhatian ajnabi. dengan busana duniawi yang berwarna-warni, solekan yang kononnya menambahkan seri? meringankan aurat seolah tidak lagi memaknakan erti, setia pada kekasih hati persisnya bakal dijodohkan nanti. sepatutnya engkau sebagai seorang srikandi, biarlah meninggikan kehormatan diri. lambang cintamu kepada-Nya biarlah laksana burung merpati, yang setia sifatnya tanpa pernah memiliki dendam di hati. ketika hatimu habis berkemudi, pastinya jawapan sentiasa ada di sisi untuk membuka simpulan yang bertali. bagi menjohankan diri menyaingi bidadarinya syurgawi, wajarlah engkau menitahkan bahaya yang membawa sangsi terhadap pameran wayang duniawi. luaran dan dalamanmu bertabarruj sehingga ke mati, sebuah hakikat yang mematikan hati.

menjadi srikandi biar mewangi bak kasturi, jika martabatmu ingin dihormati tinggi dan dikasihi Ilahi. ketika dihempas tombak, syurga menangisi. ketika mempertahankan pegangan akidah, syurga merindui. bersifatlah seperti para sahabat, Rasul Ulul Azmi dan para nabi. memimpin dan melindungi sehingga mati, bukannya merosakkan dan menikmati setelah itu pergi.

++ extra
buat yang pernah menyulam kasih palsu, bersama bayang lampauku. engkau sangka aku cemburu pada kehadiran kekasih barumu buat mengganti keberadaan aku yang lalu, engkau patut malu akan segala apa yang engkau banggakan itu. kerana penggantiku kini merupakan raja segala raja yang adakalanya juga engkau rindu — yang mana tempat engkau meminta sesuatu atau seisi dunia yang engkau buru. sentiasanya Dia bertakhta di hatiku, berpelaminkan taqwaku pada mahligai munajatku yang memecah kesunyian langit ketujuh. pernah engkau ungkapkan ucapan terakhirmu semoga aku ketemu seorang jejaka kiriman Tuhan yang lebih baik daripadamu, sungguh aku tidak perlu. kerana ada Tuhan di sebalik ketabahanku yang setia menunggu kebangkitanku. tidak pernah Dia membiar esakan tangisku membahayakan tubuh berasbabkan perangai manusiawi di sekelilingku — melainkan hanya untuk-Nya yang maha jitu, maka yakinku sudah tentunya Dia terharu melihat aku yang berwajahkan sembilu. tidak mahu lagi aku menyeksa diri demi menuruti nafsu dukanaku, yang lebih memilihkan risiko hanya semata untuk mengejar nikmat cinta sesaat pada gerangan ajnabi sepertimu, sedang akhirnya hanya berdendangkan air mata yang menghujani sebakku. cukuplah aku memurahkan martabatku, hanya untuk kaum sepertimu yang tidak sekali-kali halal bagiku. sepatutnya engkau menjaga pandanganmu, dan mula berubah sepertinya aku. bukannya pula aku masih terkinja-kinja mengharapkanmu, namun semuanya ini hanya untuk manfaat akhiratmu. kerana dunia ini hanya tempat persinggahan kita buat sementara waktu, dan buat mereka yang sedang dilamun cinta — putuskan sahaja ikatanmu dengannya, kerana tidak mustahil jodohmu juga menjual diri pada harga yang sama. yakinkah engkau bakal bernikah dengan yang kini di sampingmu? batas pergaulanmu yang semakin tidak terpelihara seharusnya dipulihkan dalam kadar segera, sebolehnya. kerana tidaklah mustahil juga andai mautmu yang terlebih dahulu menjemput sama ada dibawanya engkau mengembara ke liang-liang amatan syurga mahupun membawamu ke lembah neraka yang penuh sengsara.

++ information
sebenarnya sis dah tulis benda ni lama sangat dah, baru nak share je.

┊    ✧  ┊ ၀       ┊ 𒊹 ࠬ 𖧹 ┊✩ᤲ ଂ𓂄┊

┊ ✱ ༷ ᤲଂ ┊ 〄  . ꥓  ┊𓇢 ᛫ ᤲ ଂ┊✦𓈒 𓆇 𓇽

┊ 𐬹  ꙳  ┊✶  ଂ.   ┊         𖥸

┊𓋜 𓂂 ┊           𑁍ࠬ

┊    ᤱ    ☾

YOU GO GURLL!!

Benefits of the Holy Quran

Allah Almighty has spoken the truth.

assalamualaikum. in the name of God, the Most Gracious, the Most Merciful. i’ll share to all of you the benefits of each surah in the Quran — for more blessings upcoming for us in the holy month of Ramadan :)

++ Al-Fatihah
• physical benefits : cure for every disease and if you recite it 70 times, insya-Allah with God’s mercy will cure pain anywhere
• spiritual benefits : 2/3 of the Quran

++ Al-Baqarah
• physical benefits : recite ayah 72-73 for chest pains, ayah 107 three times for the shoulders, Ayatul Qursi for eyes and ayah 165 on sweet and feed displeased person
• spiritual benefits : shaytan will keep away from you and you will not forget Allah, shade on the doomsday (Qiyama) if recited with suratul Ali’ Imran
• other benefits : life, property and family protected if you recite the first four ayah’s

++ Ali’ Imran
• physical benefits : fertility treatments for women, recite ayah 8-9 for migraines relief and ayah 145 for backaches relief
• spiritual benefits : if recited it on Friday, with Allah's mercy — angels will ask forgiveness for the reciter
• other benefits : increase in sustenance if worn

++ An-Nisa’
• physical benefits : recite it seven times for love between two people
• other benefits : safety from squeezing in the grave

++ Al-Ma’idah
• physical benefits : recite ayah 54 on sweet for love
• spiritual benefits : forgiveness

stay tuned okay?

YA RAMADAN YA KAREEM ✨
OH HEY, FOR BEST VIEWING, YOU'LL NEED TO TURN YOUR PHONE