ESP

APA PENTINGNYA ESP INI

Apa pentingnya ESP nih untuk badan kita dan apa sebenarnya yang terkandung dalam ESP?

▪️ESP mengandungi sumber protein yang membina kulit, rambut, kuku, otot kita. Setiap inci tubuh badan kita memerlukan protein untuk berfungsi. Jadinya ESP dapat membantu untuk membekalkan keperluan protein yang cukup untuk badan 👍🏻

Apa tanda tanda badan kita kekurangan Protein?

✅ SELALU PENAT DAN MENGANTUK

Rasa penat sebab kerja kuat atau tak cukup rehat tu normal. Tapi yang tak normalnya kalau terlalu kerap sangat penat dan bada rasa lemah je, ditambah rasa mengantuk nak tidur jer walau kita tidur awal. Itu tandanya badan kita dah start bagi signal kekurangan protein. Dalam protein ada asid amino yang penting untuk pergerakan oksigen dalam darah.

Kurang protein -> kurang asid amino -> kurang sumber oksigen salur ke sel dan organ -> Penat, letih, tak bermaya, nak tidur! 😴

✅ KULIT KELIHATAN KUSAM, MUDAH BREAKOUT DAN TONA JADI LEBIH GELAP

Salah satu kepentingan protein untuk kecantikan kulit ialah untuk membina sel sel kulit yang baru atau "baby skin" yang sihat.

Cycle kulit kita nih lebih kurang sama macam period jugak, 28 hari. So kalau korang tak cukup protein intake itu yang kulit jadi kusam sebab sel sel kulit baru kekurangan blok asas yang paling penting iaitu protein.

Bila protein tak cukup, ditambah dengan sel kulit yang dah kena attack dengan radikal bebas daripada sinaran matahari, itu yang macam macam masalah kulit akan mula timbul satu persatu. Protein nih laa yang dapat membantu untuk membaiki sel sel kulit yang sedia ada.

✅ SELALU RASA NAK MENGUNYAH

Kita baru lepas makan tapi kita masih rasa nak capai snack, biskut atau apa apa la asal boleh mengunyah. Ini memang antara petanda badan kita kurang protein. Perut kita paling lambat nak hadam protein jadinya bila kita consume protein, kita akan rasa kenyang lebih lama.

Kalau badan kita kurang protein, makan lah banyak mana pun takkan rasa kenyang. Badan akan bagi signal rasa lapar sentiasa and kita akan craving makan makanan yang tinggi karbohidrat, yang manis manis, snacks sebab nak kenyang cepat.

✅ RAMBUT MULAI RAPUH DAN GUGUR BANYAK DARIPADA BIASA

Rambut kita juga diperbuat daripada protein. Bila badan tak cukup protein, badan kita masuk dalam “starvation mode”. Means badan kita akan start tarik protein daripada anggota badan yang tak penting seperti rambut dan kulit untuk salurkan protein tu kepada organ badan yang penting. Sebab ni lah rambut mula rapuh lepas tu gugur.

✅ KERAP DEMAM SELSEMA

Korang tahu tak sistem imun badan kita diperbuat daripada protein? Bila badan tak cukup protein, kita tak mampu nak melawan jangkitan virus. Sebab tu kita senang jatuh sakit 🤒

Bila kita kurang protein, badan kita akan guna protein yang ada dalam badan untuk bagi organ badan berfungsi dan ada tenaga. Pada asalnya protein itu sepatutnya digunakan untuk membina otot, sistem imun, rambut, kuku, sel kulit.

So boleh nampak tak effect yang akan berlaku bila korang kurang protein?

Korang tak perlu risau lagi sebab ESP nih memang membekalkan kandungan protein yang mencukupi serta mudah diserap oleh oleh badan. Consume ESP settle masalah sebab manfaat ESP cukup lengkap dah 👍🏻👍🏻

For those yang baru first time nak cuba consume produk Shaklee, usually saya akan recommend untuk start dengan ESP dulu. Lepas dah consume confirm jatuh hati ♥️

SET IMMUNE BOOSTER

1- NUTRIFERON
- Menguatkan sistem imun badan
- Menggalak penghasilan interferon semulajadi dalam badan.
- Sangat sesuai untuk mereka yang kerap selsema dan demam yang berlarutan
- Untuk ibu menyusu yang bayi kerap selsema dan demam

2- SR VITAMIN C PLUS
- Merupakan agen antioksidan
- Membantu meningkatkan antibodi badan.
- Membantu mempercepatkan pemulihan luka
- Memperbaiki simptom pendarahan

3- GARLIC COMPLEX
- Merupakan antibiotik semulajadi.
- Membantu tubuh menyahtoksin toksin dan bahan kimia
- Membantu melegakan batuk dan selsema
- Membantu peredaran darah yang baik
- 1 tablet Garlic Shaklee mengandungi 500mg bawang putih

4. ZINC PLUS
-Mempertingkatkan sistem imun
- Membantu pengeluaran T-cells untuk meningkatkan kekebalan sel badan.
- Membantu mempercepatkan pemulihan luka.
- Membantu menyingkirkan toksin dalam badan

SET KESIHATAN KANAK²

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Semua orang sedia maklum, khasiat makanan boleh diperolehi dari sumber makanan harian yang kita makan, cuma mungkin tak lengkap, sebab sesetengah kanak-kanak jenis yang memilih untuk makan, sedangkan nutrient yang lengkap adalah sangat penting untuk mereka membesar dengan sihat dan sempurna.

Malah, kanak-kanak lebih gemar untuk memilih makanan ringan. Ini sangat tidak sihat. Kekurangan nutrisi berpunca daripada pemakanan yang tidak sihat, menjejaskan prestasi anak-anak di sekolah, mempengaruhi sistem imunisasi, tumbesaran tulang dan perkembangan fizikal mereka.

Kita sebagai ibu bapa, perlu pastikan anak-anak kita mendapat nutrisi yang cukup dengan pengambilan vitamin tambahan yang semulajadi, selamat dan berkesan.

Di Shaklee ada menyediakan Set Vitamin untuk Kanak-Kanak yang terdiri daripada Mealshake, Chewable Vitamin C, Vitalea For Kids dan Omega Guard.

SET BERPANTANG & MENYUSU

Supplement dalam SET BERPANTANG

✅ESP
✅VIT C
✅VITALEA
✅B COMP
✅OSTEMATRIX
✅ALFALFA
✅ OMEGA GUARD

BOLEH ADD ON

✅LECITHIN
✅VIT E
✅VIVIX

SET HAMIL

SUPPLEMENT DALAM SET HAMIL

SET HAMIL ⤵️

SUPPLEMENT DALAM SET HAMIL SHAKLEE:

1) Vita-Lea® Iron Formula

❁ Menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung kekurangan zat besi. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.
❁ Mengelakkan anemia, masalah LOW HB.

2) Sustained Release Vita-C (Vitamin C)

❁ Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi serta menjadikan kulit lebih cantik.
❁ Membantu Penyerapan iron – kalau tak cukup Vitamin C, iron takkan diserap oleh badan.

3) B-Complex (With Folic Asid)

❁ Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri.
❁ Folic Acid untuk perkembangan fizikal dan saraf baby.

4) ESP (Protein)

❁ Memberikan tenaga berkekalan, tahan selama berjam-jam.
❁ Membantu untuk memperoleh kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain.
❁ Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal & inshaaAllah kulit baby pun cantik nanti.

5) Ostematrix (Kalsium)

❁ Baby serap almost 90% kalsium ibu.
❁ Jika kita tidak menggantikan semula kalsium ini boleh terdedah kepada risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, sakit pinggang, kebas pada kaki / simpul biawak, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

6) OMEGA GUARD (Omega 3)

❁ InshaaAllah pengambilan Omega dapat membantu dalam perkembangan minda bayi supaya lebih active dan cepat belajar.
❁ Omega juga bantu atasi masalah tekanan darah tinggi, kencing manis & kawal berat badan daripada naik secara mendadak.

SET GAIN WEIGHT

Antara supplement yang perlu di ambil untuk menambah berat badan ialah

💊MEAL SHAKES
💊VITA-LEA IRON FORMULA
💊B COMPLEX

SET SLIMMING & DETOKS

1. BUANG / DETOKS

Kita ada 2 agen detoks iaitu:

ALFALFA & HERBLAX ❤️

🌸 ALFALFA
- mencuci hati, darah dan usus : makanan yang sangat beralkali boleh normalkan kembali badan yang berasid, membersihkan hati, kolon, darah, menyingkirkan toksin dan mencantikkan kulit + otot
- Dapat menyingkirkan lemak + kolestrol
- Mengurangkan kolestrol, mengurangkan saponin (span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolestrol)
- Melegakan keletihan
- Memperbaiki masalah saluran dalaman seperti kembung, ulser gastric, sembelit, hepatitis dan hyperacidity
- Sangat berkesan untuk pencernaan dan buang angin (menjadikan badan terasa lebih ringan

🌸 HERBLAX
- pembersihan najis yang tersekat
- Meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita
- Membantu masalah sembelit
- Mengempiskan perut
- Ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut.

2. BAKAR LEMAK / PECAHKAN LEMAK

Apa dia supplement yg bekerja untuk fungsi ni?

🌸 LECITHIN
- menyerap vitamin larut lemak A,D,E,K
- Menghalang enapan lemak dihati
- Memecahkan lemak & kolestrol
- Membersih salur darah
- Pengambilan tambahan dapat mengemulsi dan membantu metabolism lemak, kolestrol & trigliserid dalam tubuh
- Pengambilan yang banyak dapat mempercepatkan pembakaran lemak untuk kesan pelangsingan seimbang
- Meringankan sembelit, meleraikan toksin dalam usus

🌸 OMEGA
- membantu penurunan berat badan dengan bertindak seperti hormon meningkatkan keupayaan badan untuk membakar lemak
- Mengurangkan penghasilan lemak yang melindungi organ badan dan disekitar pinggang
- Kurangkan selera makan, rasa kenyang lebih lama
- Kurangkan keradangan + penakungan air ditisu badan
- Aktifkan pengeluaran air yang tidak perlu dari badan memberikan kesan penurunan berat yang signifikan.

SET KECANTIKKAN

PUNCA KULIT BERJERAWAT DAN SUPPLEMENT YANG DICADANGKAN

👉🏻HORMON TAK STABIL
☘️SUPPLEMENT : GLA COMPLEX
⁃ GLA Complex adalah dari borage oil. Berfungsi untuk mengekalkan kelembapan dan kemulusan kulit yang bermasalah.
⁃ GLA complex juga mempunyai prostagladin iaitu hormon di dalam badan kita. Apabila hormon berada pada tahap stabil, kulit akan lebih sihat.

👉🏻MASALAH RESDUNG
☘️ SUPPLEMENT : VITAMIN C, ALFALFA & BCOMPLEX
⁃ VITAMIN C : Membantu untuk mengecutkan jerawat dengan pembentukan kolagen dan bersifat SUSTAINED RELEASE yang membantu pelepasan Vitamin C kedalam badan setiap 5 jam.
⁃ BCOMPLEX : Pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan. Menghasilkan GLIKOGEN untuk menyingkirkan sel-sel mati
⁃ ALFALFA : Kaya dengan sumber KLOROFIL yang membantu untuk masalah keradangan terutama akibat dari ekzema, resdung, alergik dan gegata.

👉🏻 STRESS
☘️ SUPPLEMENT: BCOMPLEX & VITAMIN C
⁃ BCOMPLEX : Mempunyai B6 yang membantu pengeluaran antibodi badan dan berfungsi sebagai anti-stress
⁃ VITAMIN C : Membantu untuk mengecutkan jerawat dengan pembentukan kolagen dan bersifat SUSTAINED RELEASE yang membantu pelepasan Vitamin C setiap 5 jam.

👉🏻 JANGKITAN BAKTERIA
☘️ SUPPLEMENT : GARLIC COMPLEX & VITAMIN C
⁃ GARLIC COMPLEX - Mengandungi ALLICIN yang merupakan sebatian ORGANISULFUR yang terkandung didalam bawang putih dimana ianya mempunyai kelebihan sebagai ANTBAKTERIA & ANTI KULAT
⁃ VITAMIN C - Nutrien penting yang berfungsi meningkatkan sel terutamanya mukosa seterusnya melawan jangkitan kuman/bakteria.

TAMBAHAN : DETOX JUGA PERLU BAGI KULIT YANG MENGALAMI MASALAH “SKIN BREAKOUT”/ ALERGIK / SENSITIF. ANTARA SUPPLEMENT UNTUK DETOX IALAH 👇🏻

☘ ALFALFA COMPLEX
• ALFALFA OR DIKENALI SEBAGAI MEDICAGO SATIVA. DITANAM SECARA ORGANIK DI CALIFORNIA.
• DAUN ALFALFA MERUPAKAN AGEN PEMBERSIHAN YANG POWER untuk MEMBUANG TOKSIN / KOTORAN DALAM BADAN.
• MENGANDUNGI PELBAGAI NUTRISI YANG DIPERLUKAN KULIT & KANDUNGAN KLOROFIL YANG TINGGI MENJADIKAN ALFALFA ADALAH UBAT JERAWAT YANG LUAR BIASA.

☘HERBLAX
• AGEN DETOX YANG SANGAT POWER. SEGALA TOKSIN, LEMAK DAN LENDIR YANG JENIS MELEKAT DI DINDING USUS BOLEH KELUAR MELALUI PEMBUANGAN AIR BESAR.
• JERAWAT TERUK BOLEH SUGGEST HERBLAX UNTUK DETOX DALAMAN.

OH HEY, FOR BEST VIEWING, YOU'LL NEED TO TURN YOUR PHONE